FAQ

Kan vem som helst träna Iaido?
Absolut! Även om Iaido har sina fasta former så går det i många fall att anpassa träningen till den enskildes möjligheter.
Det skall dock påpekas att då det är en kampsport där vassa vapen kan förekomma i lokalen så kan det krävas föräldrars närvaro beroende på ålder.
Vi har haft medlemmar från yngre tonåren upp till väl förbi pensionsåldern och alla kan träna tillsammans.

Hur tränar man Iaido?
Iaido består av ett sett fasta ( i vårt fall 12 + 15 ) en-persons former/katas som är det vi huvudsak tränar för att bli bättre på.
Dock kan man inte enbart göra dessa former om och om igen utan behöver variera det med lite andra aktiviteter.
Vi har på klubben även en del inslag av övningar ifrån iaidon’s systersport Kendo.
Träningen varvas med lärarledda instruktioner, teori, olika former av övningar/parövningar och egenträning beroende på vad som behöver tränas på och elevers önskemål.

Vad behöver man för att börja träna Iaido?
När man börjar träna Iaido gör man det i valfri tränings-kläder. T-shirt och mjukisbyxor är att föredra. Vi tränar även barfota så man behöver inte släpa med sig träningsskor.
I början lär man sig Iaido med en bokken/bokkuto (träsvärd), vilket oftast finns till låns av någon på klubben tills man har möjlighet att införskaffa en egen.
OBS! Köp inte en bokken från butiker/webshopper i Sverige som t.ex. BudoNord eller Budo&Fitness. Dessa är vanligtvis inte tänkta för Iaido och håller ofta dålig kvalité.
Om man har tränat annan kampsport och är van att bära hakama och gi är det varmt välkommet att ha det på sig från dag 1 på träningen.
Det kan även vara en bra idé efter någon träning eller två att investera i ett par enklare mjuka knäskydd från valfri idrotts-butik då det förekommer en del rörelser på knä i Iaido.

När kan man börja träna?
Då Iaido är väldigt individbaserat så går det helt utmärkt att börja träna när som helst under året.
Vi genomför dock graderingar en gång på slutet av varje termin, så vill man ha tid att träna inför sin första gradering så kan det vara bra att börja så tidigt som möjligt på terminen.

Om jag tränar Iaido måste jag tävla och gradera?
Det här är en fråga vi får ibland från personer intresserade av att börja träna Iaido.
Tävling och gradering är en naturlig del av Iaido. Samtidigt är inte tävling målet med Iaido, vi ser tävling och gradering som en del av en övergripande träning.
Det är dock helt ok skippa tävling om man vill.
De första 4 graderingarna (dvs. de första två åren om allt vill sig rätt) sker internt på klubben i en bekväm miljö och är något de flesta är glada att ha genomfört.

Jag vill börja träna, hur kontaktar jag er?
Enklaste är att skicka ett meddelande på facebook på:
https://www.facebook.com/KomakiIai
alternativt skicka ett mail till info@komakidojo.se

Kan jag komma och titta på en träning innan jag bestämmer mig?
Absolut, hör av dig till oss på facebook:
https://www.facebook.com/KomakiIai
alternativt skicka ett mail till info@komakidojo.se